Sıcak şarap, "Karlı buzlu havalarda bedenimiz üşürken bir yandan da kalbimizi ısıtmayı ihmal ettiğimiz kış günlerinde, kalbimizle birlikte midemizi de ısıtacak en güzel şey nedir?" ,sorusunun cevabı olmayı bence en fazla hak eden içecek. Degüstasyon komitesi olarak biz de bu muazzam içkinin nasıl yapıldığına şahit olmak istedik ve kendimizi Mecidiyeköy’de USLA’da (Uluslararası Servis ve Lezzet Akademisi) Eğitmen Şef Murat Güreş’in yanında bulduk.
Bizi güleryüzle ve içtenlikle karşılayan şefimiz, fazla miktar şarabın yapım aşaması uzun süreceği için biz gelmeden abartmak gibi olmasın ama bir “kazan” hazırlamıştı.Tencerenin kapağı açıldığı anda 2 saattir demlenen, aromaları karışmış şarabın kokusu hepimizi mest etti. Ülkemizde yeni yeni popülerleşen bir tat olan sıcak şarabı tattığımızda ,şarap tadının ılıklığının ardından dilinizde hissettiğiniz meyve ve baharat tatları biz de burdayız dedi. Tadımda kesinlikle sıcak şarabın ağız yakacak kadar sıcak olmaması gerektiği vurgulandı.
Sıcak şarabımızı yaparken önce elma ve portakalların kabuğunu soyduk ama sadece üst kabuğunu almaya dikkat ettik. Koyduğumuz portakal kabuklarına karanfilleri sapladık ki portakal kabuğunun özünü daha fazla ortaya çıkarabilelim. Kabuk tarçınlara bıçağımızı dik olarak saplayarak döndürdük ve ikiye parçaladık yine portakal kabuğunda olduğu gibi etkisini artıırmak için. Bunların dışında sıcak şarabımıza portakal suyu, taze zencefil ,esmer şeker biraz beyaz şarap ve tabiki kırmızı şarap ekledik. Sıcak şarabın birkaç püf noktasından birinin kısık ateşte olabildiğince kapağı kapalı kaynaması ve demlenmesi olduğunu öğrendik. Bunun dışında şefimiz evinde tek tenceresi olan öğrencileri üzdü ve sıcak şarap tenceresinin sadece bu iş için özel ayrı olması gerektiğini, eğer daha önce yemek yapılmış tencerede pişerse tencere ne kadar temizlenmiş olursa olsun , geçmiş yemeğinin tadının şaraba geçeceğini anlattı . Sıcak şarap yanmasın diye tencerenin altının ince olmaması gerektiğininde altını çizmeyi de ihmal etmedi.

Murat Şef biz sıcak şaraplarımızı yudumlarken bize kendinden bahsetti. Barista olarak uzun süre çalışmış olan şefimiz sıcak şarabın alkol oranı arttırılmak istenirse tat olarak nötr bir içki olan cin ekleyebileceğimizi, tadı baskın olan vodka gibi diğer içkilerin şarabımızın tadını değiştireceğini söyledi. Arkadaşlarımızdan gelen “Limoncello” eklesek olur mu sorusuna ise cevap olarak limonun şarabın düşmanı olduğunu söyledi. Böylece limon kesinlikle sıcak şarabımıza eklenmeyecekler listemize birincilikle girdi. Tadımın en ilginç tarafı ise aynı tencereden içtiğimiz 3 kadeh şarabın hiç birinin aynı olmayışıydı şarap kısık ocakta demlendikçe aromaları güçlendi benim gibi baharat severler en çok son içileni favori seçsek de yumuşak tatlar ve hafiflikten hoşlanan arkadaşlarımız ilk şarabı daha çok beğendiklerini belirttiler. Murat Şefin konuşkanlığı ve iyi niyeti sayesinde ondan bir sıcak çikolata tarifi bile almayı başardık ve Sıcak Şarap workshopuna katıldığımıza dair sertifikalarımızla bu sıcacık içten şarap tadında tarçın kokulu tadımın sonuna geldik. Tüm USLA ekibine bize ayırdıkları zaman, gösterdikleri ilgi ve güler yüzleri için bir kez daha teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder