Sayfalar

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Tadım: Tayland Mutfağı, ÇokÇok Thai

Uzun bir aradan sonra, sizlerle geçen dönem gerçekleştirdiğimiz Tayland Mutfağı tadım etkinliğini paylaşıyoruz.

Tayland Mutfağı, birçok Güneydoğu Asya Mutfağının sentezi. Yemeklerde sadeliğin ve doğallığın ön plana çıktığı Japon Mutfağından da, baharatların çok ve ustaca kullanıldığı Hint Mutfağından da esintiler bulmak mümkün. BuGusto olarak bu mutfağı tanımak için Thai Select ödüllü (Tayland Kraliyet hükümeti tarafından en iyi Tay restoranlarına verilen bir ödül) ÇokÇok Thai’ye gittik.


Tattığımız yemekler ve yorumlarımız şöyle:

Tom Yam Kai (Acılı ekşili tavuk çorbası):

İçinde yeşil soğan, misket limonu yaprağı, acı biber, istiridye mantarı ve tavuk göğsü olan çorba; soğuk algınlığına birebir. Misket limonu yapraklarının kattığı -asma filizini andıran- hafif ekşilikle ve biberden gelen acılıkla lezzetlenen; berrak, yeşilimsi suyu ve iri iri mantar ve tavuk parçalarıyla çok doğal ve lezzetli.

Pa-pia-thot (Tay usulü tavuklu ve sebzeli kızartılmış börek):

Oldukça lezzetli, kızartılmış olmasına rağmen hafif bir börek. İçindeki sebzeler incecik rendelenmiş fakat canlılığını kaybetmemiş. Yanında gelen tatlı-acı sosa batırınca lezzeti katlanıyor.

Som tam (Meyve salatası)

Biz tatlı bir meyve salatası beklerken, bir hayli acı olmasıyla bizleri şaşırttı. İçinde havuç, elma, lahana, kurutulmuş karides, acı biber, misket limonu suyu, sarımsak ve yer fıstığı var. Sulu, taze ve doğal bir salata.  Acı severler mutlaka denemeli.


Kai sa-te (Izgara tavuk satay):

Köri baharatlarıyla ve hindistan cevizi sütüyle marine edilmiş ve ızgarada pişirilmiş tavuk. Yanında servis edilen yer fıstığı sosu tadına tat katıyor.


 Kaeng Khiao Wan Kai (Yeşil körili tavuk):

Hindistan cevizi sütlü, misket limonu yapraklı ve yeşil körili sos içinde patlıcan ve tavuk parçaları ile hazırlanan bu yemek; buharda pişmiş yasemin pilavıyla karıştırılarak yeniyormuş genellikle. Biz de öyle denedik. Hafif diri bırakılmış patlıcanlar, misket limonu yaprağının tazeliği ve köriyle; baharatlı ve doğal Tayland Mutfağı'nı yansıtan güzel bir yemek.


Pla phad phrik Thai dom (Karabiberli levrek):

Sarımsak, mantar, yeşil ve kırmızı biberli levrek; en beğendiğimiz yemekler arasında. Levreğin bu güzel yorumu, aramızdan balık sevmeyenlerin dahi övgüsünü kazandı. Baharatlı sosunu yasemin pilavıyla karıştırınca çok lezzetli oluyor.

Phad phak ruam mid (Sote vejetaryen tabağı):

İstiridye sosu, soya sosu ve sarımsakla hazırlanan sos içinde mevsim sebzeleri; Çin Mutfağı'nın etkisinin güzel bir örneği. Hafif diri bırakılmış karnabaharları ve brokolileri, phad phak ruam mid'in kıvamlı ve oldukça lezzetli sosuna bulayarak yedik. Tadına doyamadık.

Kar sorm (Buharda pişmiş yasemin pilavı):

Pirinç, Tayland Mutfağı'nda çok kullanılıyor. Yasemin pilavı genellikle yemeklerin soslarıyla karıştırılarak yeniyor. Biz, yine Tayland Mutfağı'nın demirbaşlarından balık sosuyla da denedik, çok da sevdik.

Kluai thot aisa khrin (Kızartılmış muz):

Dışları hamurla kaplanıp yağda kızartılan muzlar, vanilyalı dondurma ile servis ediliyor. Dışı çıtır, içi yumuşak ve ılık tatlı; dondurmanın soğukluğuyla da güzel bir karşıtlık oluşturuyor. 

Çok doymamıza rağmen tatlılarımızı da bitirdik ve yasemin çayıyla menümüzü tamamladık. Yasemin çayı sindirimi kolaylaştırdığı için yemeklerden sonra içiliyor.

Tadımın sonunda, restorana özel kokteyller ve egzotik meyveli içecekler içtik. ÇokÇok Thai açıldığından beri restoranın şefi olan, Tayland Kraliyet Ailesi için ve Tayland büyükelçiliklerinde yemek organizasyonları yapan Bayan Nuch ile tanıştık. Tayland’dan getirilen, çoğumuzun daha önce görmediği sebzeler bize tanıtıldı. Yasemin çayı eşliğinde sohbet ettik.

Mekanın insanı evinde hissettiren atmosferi, sıcakkanlı bir şefin elinden çıktığı belli olan lezzetli yemekleri; personelin, mekan sahibinin ve müdürünün ilgisi ve ikramlarıyla çok güzel bir etkinlikti.

                                                                                                                                      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder