Uzun bir aradan sonra, sizlerle geçen dönem gerçekleştirdiğimiz Tayland Mutfağı tadım etkinliğini paylaşıyoruz.
Tayland Mutfağı, birçok Güneydoğu Asya Mutfağının sentezi. Yemeklerde sadeliğin ve doğallığın ön plana çıktığı Japon Mutfağından da, baharatların çok ve ustaca kullanıldığı Hint Mutfağından da esintiler bulmak mümkün. BuGusto olarak bu mutfağı tanımak için Thai Select ödüllü (Tayland Kraliyet hükümeti tarafından en iyi Tay restoranlarına verilen bir ödül) ÇokÇok Thai’ye gittik.
Tayland Mutfağı, birçok Güneydoğu Asya Mutfağının sentezi. Yemeklerde sadeliğin ve doğallığın ön plana çıktığı Japon Mutfağından da, baharatların çok ve ustaca kullanıldığı Hint Mutfağından da esintiler bulmak mümkün. BuGusto olarak bu mutfağı tanımak için Thai Select ödüllü (Tayland Kraliyet hükümeti tarafından en iyi Tay restoranlarına verilen bir ödül) ÇokÇok Thai’ye gittik.
Tattığımız
yemekler ve yorumlarımız şöyle:
Tom Yam Kai (Acılı ekşili tavuk çorbası):
İçinde yeşil
soğan, misket limonu yaprağı, acı biber, istiridye mantarı ve tavuk göğsü
olan çorba; soğuk algınlığına birebir. Misket limonu yapraklarının kattığı
-asma filizini andıran- hafif ekşilikle ve biberden gelen acılıkla lezzetlenen; berrak, yeşilimsi suyu ve iri iri mantar ve tavuk parçalarıyla çok doğal ve
lezzetli.
Pa-pia-thot (Tay
usulü tavuklu ve sebzeli kızartılmış börek):
Oldukça lezzetli,
kızartılmış olmasına rağmen hafif bir börek. İçindeki sebzeler incecik
rendelenmiş fakat canlılığını kaybetmemiş. Yanında gelen tatlı-acı sosa
batırınca lezzeti katlanıyor.
Som tam (Meyve
salatası)
Biz tatlı bir meyve salatası beklerken, bir hayli acı olmasıyla bizleri şaşırttı. İçinde havuç,
elma, lahana, kurutulmuş karides, acı biber, misket limonu suyu, sarımsak ve
yer fıstığı var. Sulu, taze ve doğal bir salata. Acı severler mutlaka denemeli.
Kai sa-te (Izgara
tavuk satay):
Köri
baharatlarıyla ve hindistan cevizi sütüyle marine edilmiş ve ızgarada
pişirilmiş tavuk. Yanında servis edilen yer fıstığı sosu tadına tat katıyor.
![]() |
Hindistan cevizi
sütlü, misket limonu yapraklı ve yeşil körili sos içinde patlıcan ve tavuk
parçaları ile hazırlanan bu yemek; buharda pişmiş yasemin pilavıyla karıştırılarak yeniyormuş
genellikle. Biz de öyle denedik. Hafif diri bırakılmış patlıcanlar, misket
limonu yaprağının tazeliği ve köriyle; baharatlı ve doğal Tayland Mutfağı'nı
yansıtan güzel bir yemek.
Pla phad phrik
Thai dom (Karabiberli levrek):
Sarımsak, mantar,
yeşil ve kırmızı biberli levrek; en beğendiğimiz yemekler arasında. Levreğin bu
güzel yorumu, aramızdan balık
sevmeyenlerin dahi övgüsünü kazandı. Baharatlı sosunu yasemin pilavıyla
karıştırınca çok lezzetli oluyor.
Phad phak ruam
mid (Sote vejetaryen tabağı):
İstiridye sosu,
soya sosu ve sarımsakla hazırlanan sos içinde mevsim sebzeleri; Çin Mutfağı'nın etkisinin güzel bir örneği. Hafif diri bırakılmış karnabaharları ve brokolileri, phad phak ruam mid'in kıvamlı ve oldukça lezzetli sosuna bulayarak yedik. Tadına doyamadık.
Kar sorm (Buharda
pişmiş yasemin pilavı):
Pirinç, Tayland
Mutfağı'nda çok kullanılıyor. Yasemin pilavı genellikle yemeklerin soslarıyla
karıştırılarak yeniyor. Biz, yine Tayland Mutfağı'nın demirbaşlarından balık
sosuyla da denedik, çok da sevdik.
Kluai thot aisa
khrin (Kızartılmış muz):
Dışları hamurla
kaplanıp yağda kızartılan muzlar, vanilyalı dondurma ile servis ediliyor. Dışı
çıtır, içi yumuşak ve ılık tatlı; dondurmanın soğukluğuyla da güzel bir karşıtlık
oluşturuyor.
Çok doymamıza rağmen tatlılarımızı da bitirdik ve yasemin çayıyla menümüzü tamamladık. Yasemin çayı sindirimi kolaylaştırdığı için yemeklerden sonra içiliyor.
Çok doymamıza rağmen tatlılarımızı da bitirdik ve yasemin çayıyla menümüzü tamamladık. Yasemin çayı sindirimi kolaylaştırdığı için yemeklerden sonra içiliyor.

Mekanın insanı
evinde hissettiren atmosferi, sıcakkanlı bir şefin elinden çıktığı belli olan lezzetli yemekleri; personelin, mekan sahibinin ve müdürünün ilgisi ve ikramlarıyla
çok güzel bir etkinlikti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder