Tadım: Yanyalı Fehmi Lokantası
BuGusto Gastronomi komitesi olarak yılın ilk etkinliğiyle karşınızdayız. 17-18 Ekim’de gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte Osmanlı ve Türk mutfaklarından yemekler denedik.
Bol etli, pek lezzetli bir gün geçirmemizi sağlayan Yanyalı Fehmi Lokantası'nı kısaca tanıyalım:
Yanya ( Yunanistan) göçmeni Fehmi Efendi, 1891 yılında doğmuş. Saray başaşçısı Hüseyin Efendi’yle tanışması, hayatında bir dönüm noktası olmuş. Hali hazırda ilgisi olan Türk mutfağını daha yakından tanıma fırsatı bulmuş ve ilk restaurantını 1919 yılında Kadıköy’de açmış. Aile geleneğini korumayı başarmışlar; Fehmi Efendi’den sonra işi oğulları devralmış, şimdi ise lokantayla torunları ilgileniyor. Mutfakta kullanılan malzemelerin kalitesine çok önem veriyorlar. Sebzeler günlük olarak halden alınıyor ve etler mekanda işleniyor. Yanma derecesi yüksek olduğu için yemeklerde fındık yağı kullanıyorlar.
Kaçıranlar ve yeniden denemek isteyenler için adres: Osmanağa Mah. Yağlıkçı İsmail Sok. No:1 Kadıköy / İstanbul
Gelelim asıl konumuza… Yemekler lezzet konusunda oldukça başarılıydı. Bol patlıcanlı,bol etli bir Osmanlı Mutfağı tadımı oldu.O zaman yediğimiz içtiğimiz bize kalmasın, sizinle de paylaşalım:
Düğün Çorba
Yumuşacık kuzu gerdanla yapılmış, terbiyesi ve kıvamı oldukça ayarında bir çorbaydı. Baharat konusunda çok zengin olmasa da, et suyunun yoğun tadı bu eksikliği kapatmaya yetti de arttı bile.Yanya Köfte

Lahana Sarma

Paşa Kebabı
Birçok yerde patlıcana sarılmış olarak servis edilen paşa kebabını burada daha farklı sunmayı tercih etmişler. Görüntü olarak daha çok orman kebabını andırsa da mantar, patlıcan, domates ve biberle hazırlanmış yumuşacık kuzu etleri bizden geçer not aldı. Nar gibi kızarmış kaşarla servis etmeleri ise iştah arttırıcı.Özbek Pilavı
Kuzu eti ile beraber pişirilmiş Özbek pilavının içinde patlıcan, havuç, bezelye ve dereotu bulunuyor. Maalesef biraz kuruydu ve baharat konusunda biraz eksik kalmıştı. Yediğimiz onca lezzetli yemeğin yanında biraz zayıf kaldığını itiraf etmeliyiz.Papaz Yahni

Kazandibi
Adeta kazandibinin sözlükteki tanımı… Tavuk göğsü için kullanılacak tavuklar bir gün önceden dövülmüş, sütle pişirilmiş. Kıvamı olması gerektiği gibi baya bir yoğundu. Kazanıyla gelseydi de hayır demezdik bizce.Ayva Tatlısı
Rengini kendi çekirdeğinden almış ayva tatlısını, kaymak ve fıstıkla taçlandırmışlar. Biraz şekerliydi ama pek rahatsız ettiği söylenemez.Haşhaşlı Revani
Alışılagelmiş revaninin aksine haşhaşlı revaninin şerbeti oldukça azdı ve bu sayede yerken insanı pek kesmiyordu. Şerbetli, tatlı yemem diyenlerin bile rahatlıkla tercih edebileceği bir tatlı olmuş.Peynir Helvası
Çanakkale usulü peynir helvasının; içi yoğun, dışı çıtır çıtır. Yoğun ve şekerli tadı damakta hissediliyordu. Yedikçe yemek istenilen cinsten.Mekan ferah ve samimiydi, çok memnun kaldık. Çayımızı kahvemizi eksik etmediler, keyfimize keyif kattılar. Osmanlı ve Türk mutfağını güzel yansıtan bir lokanta arıyorsanız Yanyalı Fehmi Lokantası tam size göre. Üstelik yeri de çok kolay, Kadıköy Çarşı’nın hemen içinde. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder